Kutsu lehdistötilaisuuteen pe 25.4. klo 11 – 13

Aika: pe 25.4. klo 11 – 13
Paikka: Työväen Sivistysliitto TSL, Siltasaarenkatu 4, 00530 Helsinki (7. krs)

Suomen sosiaalifoorumi järjestetään 26.–27.4. Helsingin Arbiksella (Dagmarinkatu 3). Sosiaalifoorumi kokoaa yli 100 kansalaisjärjestöä yhteen yli 60 seminaarin ja työpajan merkeissä. Sosiaalifoorumi kerää vuosittain yli 2000 osallistujaa ympäri Suomen keskustelemaan yhteiskunnallisista ja globaaleista kysymyksistä. Tapahtuman teema tänä vuonna on Toisenlainen maailma on mahdollinen – Valitse vastuu!

Sosiaalifoorumin lehdistötilaisuudessa kuullaan tapahtuman neljää kansainvälistä asiantuntijavierasta. He ovat naisasia-aktivisti ja oppositiopoliitikko Fatima Ibrahim Somalimaasta, Chris Matlhako Etelä-Afrikan kansallisesta korkeakoulusta sekä palestiinalainen stand up –koomikko ja yhteiskuntakriitikko Adi Khalefa.
Tilaisuuteen on varattu aikaa haastatteluille. Lisätietoja vieraista alla.

Ikävä kyllä, länsisaharalainen ihmisoikeusaktivisti Khattari El Baillal ei pääse, aiemmasta tiedosta poiketen, osallistumaan sosiaalifoorumiin viisumiongelmien vuoksi.

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja ilmoittautumiset:
Inkeri Halme
Suomen sosiaalifoorumi 2014 -tiedottaja
info@sosiaalifoorumi.fi
044 0112265

Fatima Ibrahim: Ikeenä Somalimaan miehisessä politiikassa

Somalimaassa on menossa outo ottelu median ja presidentti Ahmed Mohamed Mohamoud Silayon esikunnan välillä. Kaksi lehteä on suljettu. Niissä on esitetty kiusallisia väitteitä mm. presidentin vävyn asemasta kansainvälisten kehityshankkeiden rahavirtojen ohjaajana.

Presidenttiä itseään on pilkattu Universal-tv:n satiiriohjelmassa siitä, että hän on antanut vallan vaimolleen huonon terveydentilansa vuoksi. Kanavan lähetysoikeus Somalimaassa meni tämän jälkeen katkolle. Silti ohjelmaa katsotaan edelleen mm. pääkaupungissa Hargeisassa kuten myös presidentistä tehtyjä pilavideoita You Tubessa.

Myös oppositio on ärhäkkäänä, koska sen mielipidettä ei kuulu eikä näy valtiollisen television lähetyksissä eikä hallitusta kannattavissa sanomalehdissä. Puolueen kiertueita on myös estetty pääsemästä joihinkin kaupunkeihin. Ensi vuonna maassa on presidentinvaalit.

Yksi ärhäkkäistä on somalimaalainen järjestö- ja ihmisoikeusaktivisti Fatima Said Ibrahim, 52, joka on oppositiopuolue UCID:n (Oikeus ja hyvinvointi) varjohallituksen valtiovarainministeri. Fatimalla on muitakin kiinnekohtia maahamme, sillä hänen puolueensa UCID on perustettu 2001 Helsingissä. Se kannattaa pohjoismaista hyvinvointivaltiomallia ja on likeinen sosiaalidemokraattisen puolueen kanssa. Puolueen puheenjohtaja on Suomen kansalainen Faisal Ali Warabe.

Fatima Ibrahim on henkilökohtaisesti vaikuttanut siihen, että Somalimaassa on aloitettu naispoliisien koulutus ja että naiset saavat apurahoja lakiopintoihin Hargeisan yliopistossa. Hän on myös ollut perustamassa Somalimaan ensimmäistä kriisikeskusta raiskauksien uhreille.
“Olen koko aikuisikäni taistellut naisiin ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa ja rasismia vastaan. Politiikka ei minua kiinnostanut mutta tajusin, että minun on mentävä mukaan, vaikka se on kovaa peliä. Minun on oltava rohkaisevana esimerkkinä muille naisille.” ”Minulle tarjottiin myös varjohallituksessa sosiaali- ja terveysministerin paikkaa. Kieltäydyin, koska naiset voivat olla päteviä muissakin ministerin tehtävissä.”

Chris Matlhako: Kokenut esiintyjä ja asiantuntija Etelä-Afrikasta

Suomen sosiaalifoorumin yksi kansainvälisistä vieraista on eteläafrikkalainen Chris Matlhako. Matlhako on kansainvälisesti kokenut esiintyjä ja luennoitsija erikoisaloinaan sivistys, koulutus, kehitysyhteistyö ja rauha.

Chris Matlhako on Etelä-Afrikan kansallisen korkeakoulun hallituksen jäsen, Etelä-Afrikan rauhanliikkeen koordinaattori ja edustaja Maailman rauhanneuvostossa, Etelä-Afrikan Kuuba-ystävyys-seuran pääsihteeri, vakituinen kirjoittaja The Thinker- aikakauslehdessä ja Etelä-Afrikan kommunistisen puolueen keskuskomitean ja poliittisen toimikunnan jäsen.

Khattari El Baillal: Ihmisoikeusaktiivin kommentteja Länsi-Saharan tilanteeseen

Ihmisoikeusaktiivi Khattari El Baillal työskentelee Marokon miehittämässä Länsi-Saharassa. Vierailusta tekee mielenkiintoisen se, että YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee parhaillaan rauhanturvaoperaatio Minurson jatkamista Länsi-Saharassa. Käynnissä on kansainvälinen kampanja ihmisoikeuksien liittämisestä operaation mandaattiin. Minurso on ainoa YK:n rauhanturvaoperaatio, jolla ei ole oikeutta eikä velvoitetta valvoa, raportoida, saati sitten puuttua ihmisoikeusloukkauksiin.

Oman vivahteensa keskusteluun tuo se, että EU-parlamentti hyväksyi joulukuussa kansainvälisen oikeuden näkökulmasta laittoman kalastussopimuksen Marokon kanssa. Sopimuksen piiriin kuuluvat myös miehitetyn Länsi-Saharan kalastusvedet. Suomeen tulee alueelta sekä kalaa että maataloustuotteita (mm. tomaatteja).

Adi Khalefa: Mustaa huumoria Palestiinasta

Adi Khalefa on palestiinalainen stand-up koomikko ja teatterin tekijä Nazarethista. Hän on valmistunut teatterialan ammattilaiseksi Tel Avivin yliopistosta. Hän on ehtinyt esiintyä ympäri maailmaa – myös Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Ihmisten samaistumisen kannalta on hankalaa, jos palestiinalaiset nähdään ainoastaan uhreina tai kamppailijoina. Taide ja tässä tapauksessa erityisesti komedia parhaimmillaan hävittää tämän etäisyyden. Nykyihmisen on helppo ymmärtää Khalefan vitsejä, jotka ovat monesti huumoriltaan hyvin mustia ja nuoren ihmisen näkökulmasta tehtyjä. Khalefa ei vitsaile ainoastaan miehityksen aiheuttamilla ongelmilla, hän kohdistaa ison osan jutuista myös arabien omiin erikoisuuksiin. Monella, monella tapaa stereotypioita rikkova esiintyjä.

Sosiaalifoorumin teemasta ja ohjelmasta alustaa ohjausryhmän puheenjohtaja Sanna Viljakainen.
Tervetuloa!
Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja ilmoittautumiset:
Inkeri Halme
Suomen sosiaalifoorumi 2014 -tiedottaja
info@sosiaalifoorumi.fi
044 0 112265

Share