Mitä voimme oppia Suomen valtion Finnfund vs. Hondurasin lenka-alkuperäiskansa -konfliktista?

Seurakuntien talo, Kappeli (Kolmas linja 22B, 3. krs), klo 11-12.45

Järjestäjät: Alkuperäiskansat ja Maa asiantuntija-aktivistiryhmä, Uusi Tuuli ry, Katajamäki ry:n perinneparannushanke ja mukana myös Helsingin Yliopiston Kehitysmaatutkimuksen professori Barry Gills. Tilaisuus on englanninkielinen.

Keskustelemme Agua Zarca vesivoimalahankkeen ongelmallisista vaikutuksista lenka-alkuperäiskansan ihmisoikeuksiin ja alkuperäiskansaoikeuksiin sekä siitä miten ja miksi tällaiset hankkeet kytkeytyvät ja johtavat ihmisoikeusloukkauksiin ja ihmisoikeuspuolustajien murhiin.

Ihmisoikeuksien, alkuperäiskansojen oikeuksien ja ympäristön oikeuksien puolustaja Berta Cáceres murhattiin yhteydessä Agua Zarca projektiin vuosi sitten. Sen jälkeen lenka-kansan edustajien delegaatio vieraili Suomessa kohtaamassa suomalaisia päättäjiä ja Finnfundia. Ihmisoikeuksien puolustaja Berta Cáceresin kertoma todellisuus ja Finnfundin, sekä ministeri Toivakan selitys Agua Zarca -projektin olosuhteista, eroavat toisistaan rajustikin.

Agua Zarcaan ja DESA yhtiölle annettuun rahoitukseen osallistuvien pankkien ja Suomen valtion sijoitusyhtiön Finnfundin kesällä 2016 teettämä kritisoitu selvityskin totesi, että ennen Agua Zarca projektia alueella oli rauha. Hanke on kasvattanut konfliktia alueelle.

Miten Finnfund alkoi rahoittaa jo tuolloin ihmisoikeusloukkauksia synnyttänyttä hanketta vastoin omia toimintaperiaatteitaan, vaikka jo aiemmat sijoittajat olivat perääntyneet konfliktin vuoksi? Laiminlyökö Finnfund sitä ihmisoikeuksien ja alkuperäiskansojen oikeuksien kunnioittamista, jota se on useisiin YK:n, EU:n ja IFC:n standardeihin sitoutumisellaan julkisesti luvannut noudattaa verorahojemme asianmukaisen käytön ehtona. https://www.finnfund.fi/yritys/sustainability/fi_FI/human_rights/

Mitä kaukainen köyhä alkuperäiskansa voi tehdä vaatiakseen oikeutta ja vastuullisuutta rikkaalta pohjoisen valtiolta ja sen varakkaalta sijoitusyhtiöltä? On huolestuttavaa, että Finnfund ja Suomen valtio eivät ole vieläkään huomioineet YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien erikoisraportoijan Victoria Tauli-Corpuzin jo viime kesänä antamia suosituksia eikä YK:n ihmisoikeusvaltuutetun eikä YK:n taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien komitean Hondurasia koskevia lausuntoja ja suosituksia. Ne eivät ole huomioineet myöskään niitä Amerikkojen välisen oikeusjärjestelmän vaatimuksia, joita Hondurasissa toimittaessa tulisi kunnioittaa. https://merimononenmatias.wordpress.com/2017/02/27/the-un-special-rapporteur-for-indigenous-peoples-report-on-honduras/

Mitä opimme yritysten sosiaalisesta vastuusta? Entä kehitystuen kanavoimisesta sijoitusyhtiön kautta? Onko Finnfund pankki vai sijoitusyhtiö? Mitä eroa sillä on? Miten voidaan julkisesti ja läpinäkyvästi varmistaa, että kehitysrahoitus on vastuullista ja edistää ihmisoikeuksia eikä loukkaa niitä? Miten voimme demokraattisesti vaikuttaa valtio-omisteisten yhtiöiden hallintaan ja siihen millaiseen kehitysrahoitukseen verovarojamme käytetään? Mikä on vastuumme kanasalaisina, jos emme saa edes läpinäkyvää julkista tietoa siitä mitä vero varoillamme oikeasti tehdään, vaan kehitysrahoituksen vaikutuksia ihmisoikeuksiin käsitellään liikesalaisuuksien tavoin? Kuinka vahinko voidaan korjata, kun kuolleita ei enää saa eläviksi? Ja monia muita kysymyksiä herää koskien Finnfundin toimintaa Hondurasissa ja muualla alkuperäiskansojen alueilla.

Lisää tietoa ongelmista rakenteista tiedotteesta:  Finnfund ja ”vastuullisen irtautumisen”ehdot Hondurasin patohankkeen suhteen https://merimononenmatias.wordpress.com/2017/02/27/finnfund-ja-vastuullisen-irtautumisen-ehdot-hondurasin-patohankkeen-suhteen/

Tässä animaatio suomenkielisillä teksteillä kertoo yksinkertaistettuna Agua Zarca -tapauksen taustoista https://amara.org/es/videos/amUDx8A1Dxvr/info/cancel-the-agua-zarca-project-in-honduras/

Lämpimästi tervetuloa! Huom. Teemme välibriiffin, kun henkilöt, jotka osallistuvat Sosiaalifoorumin 2017 avajaisseremoniaan saapuvat paikalle.

Tapahtuman löydät myös facebookista.

Tapahtuma on osa Yhdessä! -teemaa.

Share