Kansainväliset vieraat

Suomen sosiaalifoorumin kansainvälisinä vieraina Helsingin Arbiksella 25.-26.4. nähdään tänä vuonna vahvoja vaikuttajia ja järjestöaktivisteja Kuubasta, Filippiineiltä, Brasiliasta, Bangladeshista ja Turkista. Esillä ovat erityisesti vapaakauppasopimukset, kansanliikkeet ja vammaiskysymykset kehitysyhteistyössä.

Sosiaalifoorumissa esiintyy lauantaina ja sunnuntaina pitkän linjan filippiiiniläinen kansalaisaktivisti ja vaihtoehto-Nobel -palkittu Nicanor Perlas. Perlas oli jo opiskeluaikoinaan merkittävä kansalaisaktivisti, ja on myöhemmin toiminut esimerkiksi useiden Filippiinien presidenttien neuvonantajana ja luomuviljelyn edistäjänä Aasiassa. Perlasin saavutuksiksi lasketaan muun muassa Filippiinien pitäminen ydinvoimasta vapaana ja Aasian maiden talousyhteisö APECin ajama kestävän kehityksen ohjelmat.

Nicanor Perlas sai vuonna 2003 vaihtoehto-Nobelina tunnetun Right Livelihood Awardin ”erinomaisista toimistaan kertoa kansalaisyhteiskunnalle yritysten globalisaatiosta ja siitä, kuinka sille voidaan toteuttaa vaihtoehtoja”.

Mukana on myös Miamin viisikon edustaja kuubalainen Fernando González, joka oli 15 vuotta yhdysvaltalaisessa vankilassa ja vapautui viime vuonna. Hän esiintyy sosiaalifoorumissa la klo 16-18. Viimeinen puoli tuntia on omistettu lehdistön kysymyksille.

Sherajul Islam tuo esiin erilaista ja ajankohtaista perspektiiviä vammaisuudesta kehitysyhteistyössä. Islam on 44 -vuotias historian maisteri, joka on pudonnut 13-vuotiaana ja saanut vaikean selkäydinvamman. Hän on Society for Awareness and Development of Disabled (SADD) – järjestön johtaja ja perustaja. Järjestö tekee edistyksellistä työtä Bangladeshissa vammaisten ihmisoikeuksien edistämiseksi, kouluttaa heitä ammatteihin ja auttaa alkuun työelämässä. Tämä on erityisen tärkeää maassa, jossa ei ole sosiaaliturvaa.

Brasilialainen Rodrigo Nunes on yksi Latinalaisen Amerikan kuumimmista poliittisista filosofeista. Hän opettaa Rio de Janeiron Katolisessa yliopistossa ja on ollut aktiivinen sekä siivojien liikkeissä että Maailman sosiaalifoorumissa.

Turkkilaista näkökulmaa tuo Süleyman Altunoğlu, joka pohtii onko demokratia Lähi-idässä  mahdollista lauantaina kello 14-16.

Brasilian pienviljelijäliikkeen edustaja Edi Carlos da Silva taas kertoo agroekologisen viljelyn ja teollisen maatalouden yhteentörmäyksestä asuinalueellaan Etelä-Bahialla.

 

Share